Masaaki Hatsumi

Masaaki Hatsumi rodjen je u Nodi, severnom delu Tokija u Japanu, 2. decembra 1931. godine.

Od polaska u školu, bavio se brojnim sportovima, posebno fudbalom (bio je kapiten školskog tima), a naročito je bio zainteresovan za borilačke veštine - trenirao je džudo, karate, aikido, kobudo. Kada je stekao majstorsko zvanje u džudou, počeo je da podučava stacionirane američke vojnike.
Na Meiji univerzitetu u Tokiju, doktorirao je japansku dramu, a paralelno je završio i jednu vrstu osteopatske škole seikotsu tehnike, drevne japanske medicine.

Sa 26 godina upoznao je Takamatsua Toshitsugua, poznatog po ratničkom imenu "Mongolski tigar", iskusnog majstora ninjutsua. Postao je njegov učenik i narednih 15 godina je putovao na ostrvo Honshu, da trenira kod njega.
Pred smrt 1972. godine, Takamatsu sensei je proglasio Hatsumija sokeom 9 tradicionalnih škola, kojima ga je podučavao proteklih 15 godina.

Dr. Masaaki Hatsumi je soke (nastavljač tradicije) Bujinkan dojoa. Podučava i japanske i učenike sa zapada u samom Japanu i puno je putovao širom sveta održavajući trening seminare koji se zovu taikai (velika svečanost). Mnogi učenici Bujinkan dojoa putuju svake godine u Nodu da bi trenirali sa Hatsumi senseiem i ostalim šihanima (višim majstorima) ove veštine, od koji su neki 40 godina Hatsumijevi učenici.

Kao soke i osnivač Bujinkan dođo organizacije, dr Hatsumi je zaslužan za razvoj hiljada učenika iz celog sveta, kojima prenosi veštinu borenja uopšte kao i tradicionalneratničke stilove kojih ima 9.
Hatsumi sensei je formalno soke (poglavar, naslednik tradicije) sledećih tradicionalnih stilova:


34. Togakure-ryu Ninpo Happo Biken

28. Gyokko-ryu Kosshijutsu Happo Biken

18. Koto-ryu Koppojutsu Happo Biken

26. Shindenfudo-ryu Dakentaijutsu Happo Biken

28. Kukishin-ryu Taijutsu Happo Biken

17. Takagiyoshin-ryu Jutaijutsu Happo Biken

14. Kumogakure-ryu Ninpo Happo Biken

21. Gyokushin-ryu Ninpo Happo Biken

15. Gikan-ryu Koppojutsu Happo Biken


Pored toga što je veliki majstor borilačkih veština, Hatsumi sensei je plodan pisac, autor brojnih knjiga o filosofiji borilačkih veština, prevedenih na više jezika.

Kao stručnjak za borilačke veštine i dramu, često je angažovan kao filmski savetnik, a neki put i kao glumac u filmovima i televizijskim serijama. Primer za to je film "James Bond, You Only Live Twice (1967)" i serija "Sekai Ninja Sen Jiraiya", gde glumi učitelja glavnog junaka i služi kao koordinator za scene borbe.

Pored drame, Hatsumi se bavi i nihonga slikarstvom, japanskim stilom slikanja gde se koriste četkica i mastilo. Stalna postavka njegovih dela nalaze se u Nagai galeriji u Tokiju kao i u Parizu.

Hatsumijevi radovi

LINKOVI:

-Članak na Wikipediji

-Jiraya - odabrane scene borbe