Takamatsu Toshitsugu

Hisatsugu Takamatsu je rođen 10. marta 1887 u gradu Akashiu, u Hyogo okrugu. Kasnije je promenio ime u Toshitsugu, zadržavši isti zapis, ali se čitao drugačije. Otac mu se zvao Yosaburo i bio je vlasnik fabrike šibica u Kobeu. Takamatsu je najviše vremena provodio sa babom i dedom.

Njegov deda, Toda Shinryuken Masamitsu, je bio kiropraktičar u bolnici u Kobeu, a imao je i svoju školu borilačkih veština i bio je soke (nastavljač tradicije) Shinden Fudo ryu stila. Iako je njegova porodica je pripadala samurajskom staležu, njegovi preci su bili nindže. U to vreme to je bila strogo čuvana tajna, a otkrivena je nakon Takamatsuove smrti. Takamatsuov deda je ujedno bio i poslednji naslednik ninjutsu tradicije Toda porodice.

Po želji njegovog oca, Takamatsu je sa 9 godina započeo obuku u dedinoj Shinden Fudo ryu školi i sa 13 godina je stekao svoje majstorsko zvanje i titulu sokea. Želeo je da Takamatsu ojača i bude primljen u vojsku.

Nakon što ga je podučio Shinden Fudo ryu stilu, Toda ga je podučio Koto ryu, Gyokko ryu, Kumogakure ryu i Togakure ryu stilovima. Ipak, Takamatsu tada nije bio mnogo zainteresovan za ninjutsu. U međuvremenu je upoznao Mizutu Yoshitarua, majstora Takagi Yoshin ryu stila i postao njegov učenik, a sa 17 godina je postao soke i ove škole. U to vreme, učitelji borilačkih veština su (namerno) prerano neke učenike proglašavali sokeom, da bi ih podstakli da se više trude. Taj običaj se zvao sakizuke.

Malo kasnije, upoznao je Ishitania Matsutaroa Takekagea, majstora Kuki Happo Biken no jutsu, Hon Tai Yoshin ryu, Gikan ryu i Shinden Muso ryu stilova i počeo da uči od njega.

Sa 20 godina, Takamatsu je napustio posao u fabrici svog oca i pošao u Kinu da isproba veštinu koju je stekao. Borio se u velikom broju dvoboja, često i na smrt. Neki su bili posledica provokacija koje je uputio drugim majstorima borilačkih veština. Tu je stekao nadimak Moku no Tora (Mongolski tigar).

Po povratku, počeo je da podučava druge. Među njegovim učenicima bilo je Japanaca, Kineza, Francuza i Amerikanaca. Došao je na čelo organizacije Nippon Minkoku Senei Botoku Kai, organizacije posvećene proučavanju japanskih borilačkih veština. Sve ovo se desilo pre nego što je napunio 30 godina.

 

1919. godine pokušao je da pristupi Tendai manastiru blizu Kyota, da postane monah. Kasnije je postao njihov predstavnik, želeći da se iskupi za grehe iz mladosti.
Kasnije se oženio Tane Takamatsu. Nisu imali dece, ali su usvojili dve devojčice. U međuvremenu je podučavao veliki broj učenika iz Japana i bio je najpoznatiji kao majstor ju-jutsua i borbe bo štapom i kao učitelj samurajskog Kukishinden ryu stila. Njegova prva škola se zvala Sukisha Dojo (mesto za obožavaoce borilačkih veština).

Njegov poslednji i najpoznatiji učenik je bio Masaaki Hatsumi, jedini koji ga je pratio do kraja života. On je ujedno i jedini koji je izučio sve stilove koje je Takamatsu podučavao.

Hatsumi je počeo da trenira kod Takamatsua kada je ovaj bio u svojim pedesetim godinama. Takamatsu ga je podučio tajnim tehnikama koje nikoga ranije nije naučio. Takamatsu nije vežbao posle osamdesete godine, ali je i dalje pratio Hatsumijev napredak. Godinu dana pre svoje smrti, rekao je Hatsumiju da ga je naučio svemu što je znao i da se time odužio svojim učiteljima.

Toshitsugu Takamatsu je umro 2. aprila 1972. godine, u 86. godini. Sahranjen je u Kumedri, blizu gradića Nara, gde je živeo. Smatra se poslenjim majstorom ninjutsua koji je učestvovao u pravim borbama.

 

LINKOVI:

Dokumentarac (Youtube)

Članak na Wikipediji